Mikor kell Adatfeldolgozási szerződést kötni?

Az Adatfeldolgozási szerződés célja, hogy meghatározza az Adatfeldolgozó feladatait és kötelezettségeit az általa megismert – tárolt vagy más módon feldolgozott – személyes adatokkal kapcsolatban. A szerződés biztosítja, hogy az Adatkezelő akkor is meg tud felelni az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) által vele szemben támasztott adatkezelési, adatbiztonsági követelményeknek, ha külső szolgáltató szolgáltatását veszi igénybe. A szerződő Adatfeldolgozó azt is megtudja a szerződésből, hogy milyen feladatok és felelősség hárul rá az adatkezeléssel kapcsolatban.

Az Adatfeldolgozási szerződést célszerű annak a szerződésnek a kiegészítésként megkötni, amely az Adatkezelő és az Adatfeldolgozó között korábban létrejött, és a szolgáltatás nyújtására vonatkozik. Az Adatfeldolgozási szerződés kimondottan az adatfeldolgozásra vonatkozik, és tartalmazza az ezzel kapcsolatos összes olyan feladatot, kötelezettséget, illetve elvárást, ami a GDPR követelményeinek teljesítéséhez szükséges.


Kik tekinthetők adatfeldolgozónak?

Az Adatfeldolgozó olyan külső szolgáltató (vállalkozás vagy magánszemély), aki az Adatkezelőnek nyújtott szolgáltatással kapcsolatban – akár eseti jelleggel, akár folyamatosan – hozzáférhet az Adatkezelő által kezelt személyes adatokhoz, feldolgozza azokat vagy aki felé a személyes adatok továbbítása történik.

Ilyen lehet például:

 • az irattárolási szolgáltatást nyújtó vállalkozások
 • az adattárolást végző felhőszolgáltatók
 • külső rendszergazda vagy számítógép szerelő, akinek ugyan nincs rendszeres hozzáférése a kezelt személyes adatokhoz, de alkalmanként (például egy személyes adatokat is tároló számítógép meghibásodásának elhárítása során) hozzáférhet a személyes adatokhoz
 • a magánszemély ügyfeleknek kiállított számlákat feldolgozó könyvelő
 • a bérszámfejtést végző külső szolgáltató
 • a toborzásnál közreműködő HR cég
 • a hírlevelek kiküldését végző külső szolgáltató


 • Hogyan történik a szerződéskötés?

  1. Vásárlás

  Az Adatfeldolgozási szerződés megvásárlását követően e-mailben kap egy linket.

  2. Kitöltés

  A linkre kattintva adja meg a szerződés elkészítéséhez szükséges adatokat (pl. adatkezelő neve, címe, adatfeldolgozó neve, címe, az adatfeldolgozás körülményeire vonatkozó információk).

  3. Aláírás

  Az elkészült szerződést PDF formátumban küldjük el az Ön által megadott e-mail címre. Ezt már csak ki kell nyomtatni legalább 2 példányban és alá kell írni az adatkezelőnek és az adatfeldolgozónak is.

  Megvásárolom